– Byliśmy absolutnymi pionierami i zaczynaliśmy od tego, że zjechaliśmy Polskę wzdłuż i wszerz, żeby znaleźć producentów, przetwórców i dostawców produktów. Brakowało wówczas kodów kreskowych oraz ładnych, marketingowych etykiet. Uczyliśmy naszych partnerów handlu i marketingu – wspominał początki Organic Farma Zdrowia, która powstała w 2006 roku, gość Polskiego Radia 24.
Dziś w Polsce jest ponad 25 tys. certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, a ekoprodukty cieszą się coraz większą popularnością ze względu na inny smak, wolność od chemii i wysoką jakość, ale… inaczej niż było to 10 lat temu.
– Z taką żywnością każdy już na pewno się spotkał w supermarketach czy osiedlowych sklepach spożywczych. Spotykamy również pierwsze reklamy telewizyjne z produktami ekologicznymi. Sprzedaż i zapotrzebowanie zmieniała się diametralnie przez ostatnią dekadę – mówił Sławomir Chłoń.
W programie również o tym, dlaczego warto trzymać się planu i czym jest prawdziwa ekożywność w odróżnieniu od podróbek. Było też o tym, czy moda na zdrową żywność na dobre zagościła na naszych stołach.
Całość rozmowy do odsłuchania w audycji.
Program prowadziła Justyna Golonko.
Polskie Radio 24/dds
Ludzie Gospodarki - wszystkie audycje
____________________
Data emisji: 12.03.2017
Godzina emisji: 15.33