Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Tomasz Jaremczak 23.05.2014

Bez garści chilli ani rusz, czyli robak po tajsku

Niewiele jest krajów w Azji, które mają lepszą kuchnię niż Tajlandia. Natomiast przy pierwszym z nią zderzeniu wielu Europejczyków przeżywa szok, że jest aż tak pikantna.
Zjedzenie pieczonego konika polnego stanowi dla Europejczyków nie lada wyzwanieZjedzenie pieczonego konika polnego stanowi dla Europejczyków nie lada wyzwaniePAP/EPA/UDO WEITZ

Maciej Klimowicz mieszka w Tajlandii od kilku lat i - jak twierdzi - zdążył się do tych smaków przyzwyczaić. - Właśnie zjadłem kotleta schabowego z chilli. Niewiele potraw mogę przełknąć bez garści tej przyprawy - powiedział.  Jak tłumaczył, tradycyjne polskie dania stały się dla niego mdłe. - Ostatnio jedliśmy pierogi ruskie z chilli. Wszystko nabiera rumieńców, gdy doda się trochę tego sosu - dodał rozmówca Tomasza Michniewicza.

W Tajlandii spożywa się też dużo inspektów i ich larw. Nie cała jednak Tajlandia zajada się owadami. Są przysmakiem na północnym-wschodzie, w najbiedniejszej części kraju. Jednak w związku z modą na regionalne produkty, robaki można dostać na talerzu w całym kraju. Klimowicz traktuje je jako ciekawostkę. - Z odpowiednią dawką chilli są do przełknięcia, ale raczej po trzech piwach - powiedział gość audycji "Reszta świata". Jednak sam Tomasz Michniewicz zapewnia, że bardzo smaczna jest prażona w chilli szarańcza. - Jest też bardzo odżywcza. Larwy mają nawet 80 proc. zawartości białka. Dużo więcej niż wołowina i wieprzowina - tłumaczył. Nawet Światowa Organizacja Zdrowia poleca owady jako suplement diety.

Fragmenty książki Tomasza Michniewicza "Swoją drogą" w Jedynce >>>

Istnieją też dania, których Tajowie by nie przełknęli. Dla mieszkańców Bangkoku nie do zaakceptowania jest np. mięso psie, które spożywa się w innych częściach kraju. Wielu Tajów nie przepada też za serem. Po prostu im nie smakuje i według nich brzydko pachnie.

Jakie jedzenie dominuje w kuchni afrykańskiej. Które potrawy szczególnie cenią sobie Chińczycy? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

Audycja "Reszta świata" na antenie Jedynki w każdy piątek o godz. 9.10.

tj/ag