Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR / PAP
Katarzyna Karaś 01.06.2011

Kiedy dowiemy się co jest źródłem zakażenia groźną bakterią coli?

Dotychczasowe badania, jak poinformowały władze w Berlinie, nie potwierdziły, że przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych w Niemczech były hiszpańskie ogórki.
Kiedy dowiemy się co jest źródłem zakażenia groźną bakterią coli?fot. PAP/Leszek Szymański

Wielogodzinne spotkanie unijnych ekspertów w tej sprawie nie przyniosło rezultatów. Pojawiła się za to informacja, że w środę powinny być znane wyniki badań, które pozwolą ustalić źródło zakażenia groźną dla zdrowia bakterią coli.

Wciąż badane są warzywa, woda i gleba z Hiszpanii, sprawdzany też jest transport i przeładunek w samych Niemczech. Komisja Europejska tłumaczy, że najpierw musi ustalić źródła zakażenia zanim zdecyduje się na jakieś konkretne działania.

W całych Niemczech zmarło 15 osób w związku z zakażeniem bakterią EHEC. O pierwszej ofierze śmiertelnej poinformowała też we wtorek Szwecja. W Niemczech liczba chorych, jak i podejrzeń infekcji sięga już 1500. Najbardziej dotknięte falą zachorowań są północne regiony kraju.

Przez alert sanitarny w związku z wykryciem zjadliwego szczepu pałeczek okrężnicy hiszpański sektor warzywno-owocowy ponosi wielomilionowe straty - około 200 mln euro tygodniowo.

IAR,PAP,kk