Jola Słoma i Mirek Trymbulak musieli całkowicie wyeliminować ze swojego menu produkty zawierające gluten, czyli pokarmy z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż, gdyż ich organizmy ich nie tolerują.
Dzięki temu zauważyli, że większość żywności w Polsce zawiera mąkę pszenną, a nawet najzdrowsze chleby mają w składzie mąkę żytnią. Mimo to, można, przy odrobinie wysiłku, przygotowywać dla siebie smaczne posiłki. - Postanowiliśmy pokazać, że życie bez glutenu nie jest trudne – tłumaczy powody napisania książki Jola Słoma.
"Atelier smaku" nie jest przeznaczona tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. Autorzy podają specjalny przepis na sernik na zimno z galaretką zrobioną ze stewii, która jest dużo słodsza niż zwykły cukier. Polecają także… zupę brzadową. Jola tłumaczy, że brzady po kaszubsku to po prostu owoce. Zupa brzadowa rodem z Kaszub różni się jednak od zwykłej, zabielanej śmietaną zupy owocowej tym, że dodaje się do niej suszonych grzyby i fasolę.
- Ubolewamy nad tym, że ludzie nie robią często zup albo traktują je jako pierwsze danie, a zapychają się drugim. Gęsta zupa może być daniem podstawowym – mówi Jola.
Oboje namawiają wszystkich do codziennego gotowania. Mirek Trymbulak dodaje, że każda pora roku inspiruje ich do zrobienia czegoś innego.
- Jeśli pojawia się chrzan i jarzębina, to warto ich użyć i nawiązać do tradycji. Na stole zawsze powinno być coś świeżego, żeby człowiek czuł nową energię – mówi.
Aby wysłuchać rozmowy z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie „Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.
Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 10.45.
(miro)