Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Emilia Iwanicka 18.02.2016

Knafeh - przepis, który łączy z sobą wszystko, co najgorsze

Do przygotowania tego deseru potrzebne są: masło, cukier, tłuszcz i mąka. - Czyli wszystko, co najgorsze, niezdrowe. To moje ulubione cisto - śmieje się Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie".
Posłuchaj
  • Samar Khanafer podaje przepis na libański deser (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Knafeh przypomina trochę cienki makaron nitkowaty. Ciasto kruszy się w rękach. Dolewa się do niego bardzo dużo roztopionego masła, dodaje się też serek (mascarpone i mozzarella).

- W Polsce bardzo tęskniłam za tym deserem, bo jak go sobie sami nie zrobicie, to go nie zjecie - dodaje Samar Khanafer i tłumaczy, jak przygotować knafeh.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Samar Khanafer (autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie")
Data emisji:
17.02.2016
Godzina emisji:
11.17

ei/pg