Dwójka
Krzysztof Komarnicki
19.04.2012
Kryminalna kuchnia komisarza Brunettiego
Donna Leon - amerykańska menedżerka włoskiej orkiestry barokowej - pokazuje Wenecję oczyma policjanta-erudyty, komisarza-smakosza. Zapraszamy do rozmowy o Wenecji i włoskiej kuchni.
fot. sxc.hu
Posłuchaj
-
Kryminalna kuchnia komisarza Brunettiego
Czytaj także
Commissario Guido Brunetti to z pozoru zwyczajny policjant. Siedzi przy biurku w gabinecie na piętrze weneckiej komendy i przerzuca tony papierów. Do czasu, gdy jakaś wyjątkowo odrażająca zbrodnia nie poderwie go do działania.
Równowagę odzyskuje dzięki kuchni swojej żony, Paoli – i w drodze do domu zastanawia się, czemu jagnię "woła o rozmaryn bardziej niż jakiekolwiek inne mięso"?
Spotkanie z Joanną Górecką, prof. Wojciechem Bursztą, Leonardem Masi oraz Wenecją i włoską kuchnią prowadziła Hanna Maria Giza.