Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Borys 13.10.2015

PROW 2014–2020: pomoc dla przetwórców - podsumowanie i plany

W ramach PROW 2009-2013 można było skorzystać z działania pod tytułem „Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej”. Limit środków dostępnych dla beneficjentów wynosił 858 milionów euro.
Posłuchaj
  • O pomocy dla przetwórców w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki mówi Karolina Mirowska, z departamentu projektów inwestycyjnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)

Zainteresowanie wsparciem, przede wszystkim ze strony przetwórców, było bardzo duże. W Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zostało złożonych 3518 wniosków na łączną kwotę ponad 10 mld złotych. Pula zakontraktowanych środków wynosi obecnie 3 miliardy 661 mln. Agencja już wypłaciła ponad 2 mld 910 mln złotych.

Najwięcej dla przetwórców mięsa

Jak wyjaśnia Karolina Mirowska, z departamentu projektów inwestycyjnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa,     największe kwoty wsparcia otrzymały sektory przetwórstwa mięsa -996 mln złotych, owoców i warzyw - 849 mln złotych, handlu hurtowego 592 mln złotych, oraz przetwórstwa mleka 466 ml złotych.

Dzięki temu dofinansowaniu powstało 341 nowych zakładów, zmodernizowano 906 istniejących, zakupiono 268 kompletnych linii technologicznych. W ramach realizowanych inwestycji zbudowano lub zmodernizowano około 229 oczyszczalni ścieków i 200 kotłowni.     Ponadto zakupionych zostało 1127 specjalistycznych środków transportu oraz 313 licencji na specjalistyczne oprogramowanie, między innymi do zarządzania przedsiębiorstwem.

693 mln euro do wydania

Na podobne przedsięwzięcia przeznaczono również środki w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, który będzie realizowany w latach 2014-2020. Działanie uwzględnione w nowym PROW 2014-2020, będące kontynuacją „Wartości dodanej…”, nosi teraz nazwę „Wsparcie inwestycji, w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój ". Jego budżet to 693 mln euro.

Skorzystać z dofinansowania mogą tak jak dotychczas: firmy przetwarzające surowce rolnicze, zakłady zajmujące się sprzedażą hurtową lub magazynowaniem artykułów spożywczych. Dochodzą jednak kolejni beneficjenci, a mianowicie: rolnik, domownik , małżonek rolnika , podlegający ubezpieczeniu społecznemu w KRUS. Dotyczy to podmiotów składających wnioski o pomoc, przy   rozpoczynaniu działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych.

Można starać się o refundację kosztów

Formą pomocy jest refundacja poniesionych kosztów inwestycji , do wysokości 50% kosztów kwalifikowanych. Wysokość wsparcia : do 300 tysięcy w przypadku rolnika, domownika małżonka rolnika , rozpoczynającego działalność objętą pomocą, 3 mln złotych w przypadku przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych oraz 15 mln złotych w przypadku przedsiębiorstwa będącego związkiem grup producentów rolnych, lub zrzeszeniem organizacji producentów, w rozumieniu przepisów ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach.

Wsparcie mogą uzyskać podmioty zdolne do realizacji przedsięwzięcia, jednak wyłącznie wtedy , gdy jego realizacja nie jest możliwa bez udziału środków publicznych. Pomoc może być udzielana na realizację projektów   w zakładach spełniających obowiązujące standardy higieniczno -sanitarne , ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt. Ze wsparcia wyłączono zakup środków transportu i używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu.

Dariusz Kwiatkowski

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:

Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Materiał opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Audycja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.