Truskawki zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych. – Przede wszystkim bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Szczególne znacznie ma witamina C, której jest więcej nawet niż w cytrynie - powiedziała dietetyk Małgorzata Różańska z firmy Foodarea.
Mają też w sobie witaminy B1 i B2. – B1, to witamina nastroju. Wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. B2 wpływa na naszą urodę, odpowiada za dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Truskawka zawiera też prowitaminę A, która zapobiega chorobom oczu – dodała. To dzięki nim mamy ładną cerę i ładnie wyglądamy.
W sumie najwięcej witamin i składników mineralnych mają truskawki, które pochodzą z upraw klimatu umiarkowanego chłodnego. A to znaczy polskie truskawki są lepsze np. od hiszpańskich.
Truskawki mają też bardzo silne działanie antyrakowe. Zawierają kwas elagowy, który działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Anna Popek podała też przepis na wyśmienity deser. To truskawki zalane koglem-moglem i lekko zapieczone w piecu.
Z dietetyk Małgorzatą Różańską rozmawiała Anna Popek.