W samym szpinaku bowiem znajdują się substancje, które utrudniają wchłanianie żelaza, na przykład kwas szczawiowy.
Mówiąc o dobrym dla naszego zdrowia działaniu szpinaku nie wolno zapomnieć o korzyściach, jakie czerpią z niego ludzkie oczy. - Luteina i zeaksantyna to barwniki, które przeciwziałają rozwojowi chorób oczu, przeciwdziałają ślepocie - podkreśla Małgorzata Różańska i dodaje, że związki te łatwiej przyswajalne są w towarzystwie tłuszczu, o czym warto pamiętać przygotowując potrawy.
Podobnie jak inne warzywa zielone magnez szpinak zawiera dużo magnezu - Jego niedobory odpowiadają za to, że gorzej reagujemy w warunkach stresu - dodaje dietetyczka w rozmowie z Anną Popek.
Szpinak nie wymaga termicznego przetwarzania, w sezonie można go do równie dobrze przyrządzić na surowo. - Młode listki szpinaku możemy połączyć z truskawkami, które zawierają dużo witaminy C, która wpłynie na większą przyswajalność żelaza. Możemy dodać do tego oleju lnianego lub oliwy z oliwek oraz ser kozi - zaproponowała.
Kto powinien unikać jedzenia szpinaku? W czym pomaga dorosłym zawarty w szpinaku kwas foliowy? Posłuchaj całej rozmowy, w której nie zabrakło przepisów kulinarnych na potrawy ze szpinakiem.