Maliny bogate są w kwas elagowy. - Działa przeciwnowotworowo, wpływa ochronnie na DNA. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu znalazł też zastosowanie w profilaktyce chorób krążenia - wyjaśnia Małgorzata Różańska z poradni dietetycznej Food Area.
Maliny są też bogate w potas i wapń, które regulują ciśnienie krwi. Zawierają również magnez, żelazo, miedź i kwas foliowy niezbędne w profilaktyce anemii i niedokrwistości.
Zapobiegają też chorobom stawów. - To dzięki temu, że mają działanie moczopędne. Zwiększają jego wydzielanie i tym samym przeciwdziałają odkładaniu się kwasu moczowego w stawach – dodaje Różańska.
Również w przeziębieniach maliny i sok z nich są bardzo pomocne. To z kolei dzięki zawartości kwasu salicylowego, który znajdujemy też w aspirynie. - Działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwzapalnie - wyjaśniła Różańska.
Warto jeść maliny. Tym bardziej, że mają długi okres wegetacji. Sezon na nie kończy się dopiero wraz z nadejściem przymrozków.
Audycję z cyklu "Smaki zdrowia" prowadziła Anna Popek.
tj