– W jednej z probówek jest roztwór mąki, który zawiera skrobię, w drugiej jest żółto-czerwony płyn Lugola, czyli jodyna – opowiada dDr Agnieszka Kloch, szefowa nowootwartego laboratorium biologicznego w Centrum nauki Kopernik, która pokaże nam, jak przeprowadzić dzisiejsze doświadczenie. – Do jodyny dodajemy roztwór skrobi i nagle barwa preparatu zmienia się z jasnożółtej na ciemnożółtą.
Teraz roztwór mąki, czyli skrobię, dodajemy do kolejnej probówki, w której znajduje się ludzka ślina. A do powstałego preparatu, czyli roztworu mąki i śliny dodajemy odrobinę jodyny. Okazuje się, że kolor pozostał bez zmian. To oznacza, że skrobi nie ma już w preparacie, gdyż została strawiona przez ślinę.
Cały eksperyment można obejrzeć klikając w plik filmowy. Tymczasem kolejne doświadczenie już jutro w „Czwartym wymiarze” i Centrum Nauki Kopernik.
(kd)