Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 29.06.2011

Jak przyrządzić domowe lody?

Podobno jest na świecie takie miejsce, zapewne w Japonii albo Korei Południowej, gdzie można sobie zamówić lody w każdym, dowolnie wybranym smaku. Wymarzone lody można sobie też wyczarować w domu. Zobacz, jak!
Lody truskawkoweLody truskawkoweGlow Images/East News

Ojczyzną lodów są Włochy. Dlatego naukę robienia domowych lodów warto zacząć od lodów włoskich.

Na 10 porcji:

  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 g cukru kryształowego,
  • 50 ml amaretto,
  • 50 g migdałów

Przygotowanie migdałów: Migdały trzeba sprażyć na patelni i dosypać do nich cukru kryształowego, żeby się stworzył karmel. Jak ostygną należy je ugnieść i ubić na grubsze kryształy.

– Ucieramy śmietanę 36 proc. do sztywnej masy. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z całymi jajkami – tłumaczy Artur Kowal, z-ca szefa kuchni w restauracji Castello, który zdradził nam sposób na przygotowanie domowych lodów. – Do żółtek dodajemy kryształki migdałów i całość mieszamy z ubitą śmietaną. Dodajemy cukier puder i amaretto, po czym wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.

Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować, zamiast amaretto można na przykład dodać świeże owoce. Warto pamiętać także, by nie podawać lodów bardzo zmrożonych. Wystarczy, jeśli będą semifreddo, czyli średnio zmrożone.

(kd)