Czwórka
Przemysław Goławski
17.11.2011
Przyszłość, aż palce lizać
Czyli o profesji kucharza słów kilka. W Czwórce rozmawiamy o konkursie dla młodych kucharzy.
Glow Images
- "Zgotuj sobie sukces" to trzecia edycja ogólnopolskiego konkursu dla młodych kucharzy - mówi Maja Andersz, organizatorka. – Przeprowadziliśmy badania na temat wizerunku zawodu kucharza wśród Polaków. Wyniki pokazały, że uważamy go za zawód prestiżowy i dochodowy – dodaje.
Bycie kucharzem, zdaniem gościa audycji, to doskonały sposób na pokazanie swojej kreatywności, ale wymaga tez ciężkiej pracy. – Pamietajmy, że dojść naprawdę wysoko udaje się tylko nielicznym. Mamy ogromną nadzieję, że konkurs pomoże młodym adeptom sztuki kulinarnej – podkreśla Andersz.
W półfinałach konkursu walczą 24 zespoły. Wyłoniono je z ponad 70 zgłoszeń. Konkursowym zadaniem, by znaleźć się wśród najlepszych, było przygotowanie własnego przepisu na królika. – Kucharze wykazali się dużą pomysłowością. Przepisy były naprawdę różne – od najbardziej tradycyjnych do polskiej kuchni fusion – mówi gość Czwórki. Szczegóły w dźwięku.
pg
tagi: