Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Darek Matyja 09.12.2011

Czy ryba jest zdrowa... jak ryba?

Jakie gatunki ryb powinniśmy włączać do swojego menu, a jakich powinniśmy unikać? Dlaczego paluszki rybne wcale nie są zdrowe?
Jedzmy rybyJedzmy rybyGlow Images/East News

Ryba rybie nierówna... Mięso niektórych gatunków jest bardzo smaczne i ma duże wartości odżywcze, jednak specjaliści od żywienia człowieka twierdzą, że nie wszystkie gatunki ryb powinny znajdować się w naszym jadłospisie, zwłaszcza te przetworzone. Nie polecają na przykład paluszków rybnych czy ryb smażonych w głębokim tłuszczu.

Światowa Organizacja Ekologiczna WWF opublikowała "Poradnik rybny" - przewodnik po gatunkach ryb, z którego można się dowiedzieć jakie gatunki są rekomendowane kupującym. Nie chodzi tu jednak tylko o walory smakowe i odżywcze ale także o ochronę zagrożonych gatunków. Dlatego lepiej zdecydować się na szczupaka, karpia czy flądrę i omijać szerokim łukiem produkty z łososia bałtyckiego, węgorza czy soli.

O rybach, które bez obaw możemy jeść i o takich, które z różnych względów powinniśmy ograniczyć w naszym menu opowiadała w "Poranku" Olga Mickiewicz (posłuchajcie załączonego pliku dźwiękowego).


dm

tagi: zdrowie