Superantybiotyki - degradery. Czym się różnią od klasycznych leków?
Według badań najwięcej otyłych kobiet w Europie jest w Anglii, zaś tamtejsi panowie także są na szczycie tej niechlubnej listy. Podobno bardziej otyli są jedynie Maltańczycy. Czy to oznacza, że tłuste, kaloryczne śniadanie jednak nie służy zdrowiu Wyspiarzy?
26:13 2021_06_17 19_29_13_PR1_Eureka.mp3 Tłuszcze są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale ważne jest to, jakie tłuszcze wybieramy (Jedynka/Eureka)
- Dokładnie tak. W okresie 30-40 lat zaczyna się proces starzenia. Musimy wtedy mieć świadomość, że wszystkie komórki w naszym organizmie starzeją się, narządy zaczynają trochę gorzej pracować i występuje większe ryzyko rozwoju różnych chorób. Trochę gorzej pracuje trzustka, wątroba i układ pokarmy, mamy też mniejsze wydzielanie śliny i niektórych enzymów… Dlatego to jest taki czas, kiedy szczególnie powinniśmy zająć się naszą dietą - mówi mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk kliniczny i absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Ekspert Jedynki dodaje, że zgodnie z przeprowadzonymi badaniami interwencja żywieniowa w wieku 40-55 lat przynosi najlepsze efekty.
Źródło: OdwróconaLekcja/Zdrowe jedzenie, dobre odżywianie, i różnorodna dieta
Bekon jest niezdrowy
Anglicy bardzo chętnie jedzą na śniadanie bekon, co jest złym nawykiem żywieniowym. - To jest przede wszystkim źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych, które bardzo niekorzystnie wpływają chociażby na rozwój chorób układu krążenia. Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe wpływa na podwyższenie cholesterolu i powstanie blaszki miażdżycowej, czyli zwężenie naszych naczyń krwionośnych. Musimy o tym pamiętać, dlatego powinniśmy takich produktów unikać - wyjaśnia nam mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska.
Zdaniem dietetyczki bekon można jeść od czasu do czasu, należy tylko pamiętać o odpowiedniej częstotliwości. - Nie codziennie, a sporadycznie - dodaje.
Jakie tłuszcze?
Tłuszcze są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale ważne jest to, jakie tłuszcze wybieramy. Nie wszystkie są przecież dobre, tak jak w przypadku m.in. śmietany.
- Starajmy się ograniczać nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w śmietanie. Zawsze moim pacjentom tłumaczę, że do codziennego spożywania lepiej jest jednak użyć jogurtu naturalnego, który ma 4 proc. tłuszczu i mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż śmietanę - podpowiada mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska.
- Tłuszcz jest bardzo ważny w naszym organizmie, ponieważ buduje nasze błony komórkowe i jest potrzebny do formowania hormonów. Starajmy się jednak wybierać źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, tj. idźmy bardziej w kierunku olejów roślinnych płynnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy olej lniany. Do tego bardzo fajnie jest włączyć do swojego codziennego jadłospisu około 20-30 gram orzechów - słyszymy.
Czytaj także:
Poza tym w audycji:
Transplantacja szpiku kostnego, stosowana często u pacjentów onkologicznych, jest obarczona dużym ryzykiem. Dlaczego? Bo musimy zniszczyć zupełnie jego układ odpornościowy. W związku z tym narażony on jest na infekcje, które mogą zagrażać jego zdrowiu i życiu. Najczęstszą z nich jest infekcja wywołana wirusem cytomegalii, u pacjentów, którzy są jego nosicielami. Pełnoobjawowa choroba wywołana tym wirusem wiąże się z aż 50 proc. śmiertelnością.
Jest jednak przełom w postępowaniu u chorych po transplantacji szpiku. Naukowcy opracowali preparat, który zapobiega infekcjom po przeszczepie. Co więcej, badania pokazały, że nie wywołuje on praktycznie żadnych działań niepożądanych, skraca pobyt pacjenta w szpitalu, a także zmniejsza ryzyko kolejnych hospitalizacji. Mamy więc innowacyjną, skuteczną profilaktykę powikłań po przeszczepieniu komórek krwiotwórczych. O tej metodzie leczenia opowiada: prof. dr hab. n. med. Wiesław Wiktor Jędrzejczak – polski lekarz, specjalista chorób wewnętrznych, hematolog, onkolog kliniczny, transplantolog. Jako pierwszy w Polsce przeprowadził allogeniczny przeszczep szpiku w 1984 r., a także przeszczep autologiczny w 1985 r.
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadził: Artur Wolski
Goście: mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska (dietetyk kliniczny i absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie), prof. dr hab. n. med. Wiesław Wiktor Jędrzejczak (polski lekarz, specjalista chorób wewnętrznych, hematolog, onkolog kliniczny, transplantolog)
Data emisji: 17.06.2021
Godzina emisji: 19.30
DS