Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Jarosław Krawędkowski 24.01.2017

Raport o rynku trzody w Polsce: mniejsza produkcja, spadnie eksport

Z powodu ASF czyli afrykańskiego pomoru świń, rolnicy są zachęcani do zmiany profilu swoich gospodarstw.
Posłuchaj
  • Dlaczego producenci trzody chlewnej moga mówić o ciężkich czasach, o tym w Agro Faktach radiowej Jedynki./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.

W nowym Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich przewidziano specjalne dopłaty dla chętnych.

̶  Pogłowie świń w Polsce od lat maleje - mówi  Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Za spadek pogłowia odpowiadają obniżki cen skupu

Jak wyjaśnia, ostatnie spisy wykazują spadek pogłowia, niskie ceny skupu sprawiają, że rolnicy nie byli w stanie rozwijać produkcji.

̶  Jak duży jest ten spadek, nie wiadomo dokładnie, w notatkach sygnalnych GUS mówi się o kilkunastoprocentowym, ale ostatnie korekty mówią o spadku w czerwcu o 9 procent – mówi gość Agro Faktów.

I dodaje, że obecnie pogłowie wynosi 10,865 mln sztuk.

Polska importuje prosięta i eksportuje wieprzowinę

̶  Duży eksport wieprzowiny z Polski jest pochodną importu do naszego kraju prosiąt - wyjaśnia Danuta Zawadzka.

Jak wyjaśnia importujemy ok. 5 mln prosiąt i warchlaków z Unii Europejskiej.

Czy jest szansa na wzrost pogłowia świń w Polsce?

Zdaniem ekspertki Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, pogłowie trzody chlewnej w Polsce zwiększy się pod warunkiem wzrostu koncentracji produkcji. Ale konsumpcja tego mięsa w Europie nie rośnie.

Eksport do Chin też zmaleje

̶  Coraz więcej osób nie je tego mięsa, można też prognozować, że w 2017 r. spadnie eksport wieprzowiny do Chin z powodu wzrostu jej produkcji w tym kraju.

Nadzieja w tym, że na dłuższą metę Chiny mogą utrzymać import wieprzowiny, bo  bogacąca się i coraz liczebniejsza chińska klasa średnia konsumuje też więcej tego mięsa. Rodzima zaś produkcja może być niewystarczająca.

Aleksandra Michałek-Tycner, jk