Kamil Cisowski z X-Trade Brokers przypomina, że w ostatnich miesiącach było dość dużo chaosu w wypowiedziach członków Rady Polityki Pieniężnej i prezesa Banku Centralnego Marka Belki. Podniesienie stóp procentowych dało nadzieję, że niespodzianki się skończą, co wpłynie pozytywnie na rynki.
- Zgodnie z teorią ekonomii mechanizm powinien być taki, że podwyżki stóp procentowych powinny wpływać na zmniejszenie inflacji. Powinny zatem hamować ewentualne dalsze wzrosty cen – tłumaczy gość audycji.
Ekspert dodaje, że w obecnej sytuacji podwyższenie stóp niekoniecznie ma wystarczającą siłę, żeby się przełożyć na ceny w Polsce. Natomiast taki trend zaczyna też występować na całym świecie. O podwyżkach stóp procentowych mówi się już w Stanach Zjednoczonych. Prawdopodobnie w czwartek rozpocznie podwyżki te wprowadzi również strefa euro. Te skumulowane wydarzenia mogą się przełożyć na korzystne zmiany cen towarów, o których mówi się coraz głośniej, że były sztucznie pompowane.
Do tej grupy należy nie tylko cukier, ale też inne surowce jak zboża, czy kukurydza. - Podstawowe towary żywnościowe biją w tej chwili swoje historyczne rekordy cenowe. Gdy zniknie z rynku tani pieniądz, którego jest w tym momencie bardzo dużo ze względu na niezwykle niskie stopy procentowe na całym świecie, ceny produktów będą wracały do normy.
Ekspert w kontekście genezy ostatniego wzrostu cen, wyjaśnia, że tani pieniądz łatwo pozyskać i w związku z tym rośnie ilość kapitału spekulacyjnego na rynkach. Często kapitał musi więc uciekać na rynki poboczne. - Wiadomo, że kiedy nie dało się uzyskać bardzo wysokich stóp zwrotu na rynkach akcji zaczyna drożeć złoto, surowce i towary żywnościowe.
W dalszej części audycji Tomasz Jaroszek z Bankier.pl mówi o sprzedaży internetowej.
Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
Audycji "Bardzo Ważny Projekt" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godzinie 18.45. Zapraszamy.
(dmc)