Zagadka 1.
To jest przyprawa, ale należy do roślin z rodziny kapustowatych. Może być lekko ostra, może być gorzkawa ale może być też słodka, jeżeli poddamy ją procesowi karmelizacji albo dodamy do niej cukier. Może stanowić fajną pastę do kanapek, wędlin, serów ale też do popularnego sosu do sałatek. Zazwyczaj ma kolor biały ale jeżeli poddamy ją karmelizacji robi się ciemna. Jest bardzo zdrowa, ma dużo przeciwutleniaczy.
Zagadka 2.
Jest to bardzo zdrowa roślina, przyprawa, która znajduje się przede wszystkim w popularnej mieszance przypraw, jaką jest curry. Jest żółta i dosyć pikantna. Działa przeciwzapalnie. Codziennie powinniśmy spożywać ok. 1/3 łyżeczki tej przyprawy. Jest charakterystyczna dla krajów azjatyckich.
Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym znajdą Państwo odpowiedzi na pytania naszego eksperta.
***
Tytuł audycji: Eureka extra
Prowadzący: Artur Wolski
Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 29.10.2018
Godzina emisji: 21.32
kh