Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Mirosław Mikulski 17.01.2011

Paprykowa kuchnia Basków

Ojczyzną Basków są Pireneje. Nie wiadomo skąd przyszli, nikt też nie rozumie ich języka, ale kuchnię powinien poznać każdy.
Pic de Bugatet we francuskich PirenejachPic de Bugatet we francuskich Pirenejachfot. Wikipedia/Leland lic. CC
Posłuchaj
  • Kuchnia Basków
Czytaj także

W Pirenejach urodził się szef Akademii Le Cordon Blue - Philippe Clergue. Jak mówi, kuchnia tego regionu jest bardzo specyficzna. Wszystko opiera się na czerwonej papryce Espelette.

- Zbierają ją, obwieszają nią ściany domów, suszą. Ta papryka to obiekt kultu. Organizują święto Espelette. To naprawdę fundament kuchnia baskijskiej – powiedział.

Do tego kurczak, baranina i ryby.

Marek Brzeziński zachęca do przyrządzenia i spróbowania tradycyjnej kury po baskijsku, oczywiście z papryką Espelette i miejscowym winem.

Aby wysłuchać całości wystarczy kliknąć ikonę dźwięku po prawej stronie przy audycji "Kuchnia Basków" w boksie Posłuchaj".

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.


(miro)