Polskie Radio

Regionalizmy na wigilijnym i świątecznym stole

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2023 09:23
W każdym regionie Polski na świątecznym stole obecne są nieco inne potrawy, chociaż baza - jeśli chodzi o składniki - jest bardzo podobna.
Wigilijne menu to wypadkowa tradycji rodzinnych i regionalnych
Wigilijne menu to wypadkowa tradycji rodzinnych i regionalnychFoto: Alexandra Harashchenko/shutterstock.com

Na przykład na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie czy Podkarpaciu na stołach pojawia się przyrządzona z pszenicy lub kaszy z dodatkiem miodu, maku i bakalii kutia. Na Śląsku przygotowuje się piernikową zupę zwaną moczką. Na Podhalu z kolei podaje się kwaśnicę, placki ziemniaczane - moskale, ziemniaczane kopytka - bukty i kołatankę, czyli danie z ugotowanej kaszy jęczmiennej wymieszanej z brukwią i miodem.

Więcej opowie gość audycji, a będzie to Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka bloga Kuchniokracja.

Czytaj także:

Poza tym w audycji:

- Zakopane - jak święta Bożego Narodzenia wyglądają w Tatrach? Turyści chcący spędzić święta w Zakopanem znajdą jeszcze ostatnie wolne miejsca w hotelach, choć wyprzedane są już te najbardziej atrakcyjne oferty (Patryk Bedliński),

- Jak do świąt Bożego Narodzenia przygotowuje się Polonia mieszkająca w Wielkiej Brytanii? (Adam Dąbrowski - korespondent Polskiego Radia z Londynu), 

- Świąteczne potrawy - karp. Gdzie i jak są hodowane te ryby? Jak wybrać dobrego karpia? (Magdalena Zbylut),


Czytaj także:


- Flesz kulturalny (Martyna Podolska), 

- Turystyczny Alfabet PL (Sława Bieńczycka),

- Konkursy: "Kto to, co to?" i "Od małego dla dużego",

- Lektura: Władysław Reymont "Ziemia obiecana" - słuchowisko z 1972 roku w reżyserii Zofii Rakowieckiej z Krzysztofem Chamcem, Janem Englertem i Włodzimierzem Pressem.

***

Na audycję "Cztery pory roku" w piątek (22.12) w godz. 9.00-12.00 zaprasza Jakub Marcinowicz.

kk/DS