Polskie Radio

Dynia nadziewana ryżem z pomidorami

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 08:51
Tynie serwujemy na słodko i ostro. Możemy ją też nadziewać, na różne sposoby. Oto jeden z nich!

Lista zakupów:

1 nieduża dynia

2/3 szklanki ryżu

2 pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 szklanka bulionu

2 łyżki dobrego oleju

4 łyżki tartego sera

sól i pieprz do smaku

Umytą dynię przepołowić, wydrążyć pestki i nadziać ryżem wymieszanym z podsmażoną cebulką, pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym czosnkiem. Przyprawić i zalać bulionem, zapiekać w piekarniku (220 stopni C) 2O minut. Następnie polać olejem, posypać serem i jeszcze chwilę zapikać (dynia powinna być miękka).

Zobacz więcej na temat: bulion ryż tarta