Każda rodzina ma swoją świąteczną historię. - Bigos można przygotować z kapusty z puszki a chińskie pierożki sprawdzają się w roli wigilijnych pierogów – przekonuje Beata Janczewska, która wraz z rodziną spędziła 8 lat w Singapurze.
- My karpia na wigilii zastępowaliśmy łososiem podczas lat spędzonych w Szwajcarii - dodaje Bernard Fruga. - Tylko na opłatek z Polski, od bliskich, czekało się z wielkimi emocjami - przyznają zgodnie powracający.
O polskim Bożym Narodzeniu w Singapurze, w Szwajcarii, na Węgrzech i na Tajwanie opowiadają Polacy, którzy wrócili do ojczyzny z emigracji.
Jak radzili sobie z tęsknotą? Czy kultywowali polskie tradycje związane z Bożym Narodzeniem? Czego brakowało im przy wigilijnym stole?
Na te pytania odpowiadają goście specjalnego, świątecznego wydania audycji z cyklu "Kierunek: Polska".
Zaprasza Małgorzata Frydrych.