Polskie Radio Dzieciom

"Dawno, dawno temu". Podsumowanie cyklu "Historia od kuchni"

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2022 13:15
Jakie potrawy dawniej jadano? Czy zawsze siadano do stołu razem? Jakich przepraw i warzyw używano w czasach gdy podróż na inny kontynent trwała kilka miesięcy?  Podsumujemy i przypomnimy sobie to, czego się dowiedzieliśmy podczas naszego wakacyjnego cyklu "Historia od kuchni"!
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: shutterstock.com

Audycje naszego wakacyjnego cyklu: 

Wakacje z historią od kuchni

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia średniowieczna

Królewskie desery czyli o kuchni staropolskiej

Kuchnia na Zamku Królewskim w Warszawie

Kuchnia polska czasów międzywojennych

Kuchnia PRL-u

Najstarsze księgi kucharskie i zapomniane receptury

Czym dawniej jadano, czyli historia.. sztućców

Posłuchaj

59:36 Radio Dzieciom 2022_08_27-15-00-03_DDT.mp3 27.08.2022 (Polskie Radio Dzieciom / Dawno, dawno temu)

Audycję przygotowała i prowadziła Marta Powałowska.

Data emisji: 27.08.2022

”Dawno, dawno temu” w Polskim Radiu Dzieciom, w każdą sobotę o 15.00.

***

Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam! 

Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych

Polskie Radio Dzieciom - nadajemy na dziecięcej fali! 


Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
Zobacz także
Czytaj także

"Dawno, dawno temu". Najstarsze księgi kucharskie i zapomniane receptury

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2022 13:15
Za pierwszą polską książkę kucharską uchodzi dzieło "Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" pióra kucharza rodu Lubomirskich Stanisława Czernieckiego, wydane w roku 1682. Zawiera ono sposoby przyrządzania wyszukanych potraw, które miały trafiać na stoły magnaterii.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Dawno, dawno temu". Czym dawniej jadano, czyli historia.. sztućców

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2022 13:15
Historia sztućców to także historia kuchni i potraw, obyczajów i kultury. Kiedy wynaleziono łyżkę, czy jedzenia widelcem można zakazać, dlaczego nóż kładzie się po prawej stronie nakrycia? Posłuchajcie!
rozwiń zwiń