Przez cały listopad Fundacja Szkoła na Widelcu prowadziła warsztaty kulinarne z grupą dzieci i młodzieży na warszawskim Mokotowie. W ramach tego mini projektu - Wyzwanie Gotowanie – kursanci zdobywali podstawowe umiejętności kulinarne. Organizatorzy przygotowali cykl edukacyjny, podczas którego dzieci z trzech grup wiekowych nauczyły się przygotowywać śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek.
Finałem warsztatów było przygotowanie samodzielnie przez kursantów świątecznego spotkania dla podopiecznych Fundacji Mam Marzenie i Fundacji Nasze Dzieci. Kulinarne przygotowania odbywały się przez cały dzień pod czujnym okiem edukatorów kulinarnych i wolontariuszy Fundacji Szkoła na Widelcu oraz Grzegorza Łapanowskiego – prezesa i założyciela tej Fundacji. W menu znalazło się mnóstwo świątecznych przysmaków m.in.: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, śledziowa sałatka z pieczonymi burakami, pasztet z białej fasoli i gruszki, pasztet z cieciorki z nutą orzechową oraz pyszne świąteczne desery. Uczestnicy mogli też ozdobić pierniki naturalnymi lukrami i zabrać je do domu, aby kogoś nimi obdarować lub powiesić na choince. Rozbudziliśmy razem ducha Świąt.
Klimatyczny obiad odbył się w studiu kulinarnym FoodLabStudio i zgromadził blisko 80 osób. Gościem spotkania była też zastępca burmistrza Mokotowa Monika Gołębiewska-Kozakiewicz.
Zapraszamy do posłuchania relacji z tego spotkania, w którym uczestniczył nasz reporter Patryk Bedliński:
11:39 Dzieciaki gotują.mp3 Dzieci gotują dla dzieci - relacja Patryka Bedlińskiego
Zapraszamy na "Popołudnik w Polskim Radiu Dzieciom" od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 - 17:00.