Maria Bienias zdradziła nam, po jakie owoce wybierała się w czerwcu do lasu i jakie przysmaki można z nich przygotować: - Od połowy czerwca zbierało sie jagody. Każdy na wsi zbierał te jagody, a mamy gotowały z nich tzw. jagodzunkę, zupę jagodową, była ona bardzo smaczna. Był to przednówek, gdy jeszcze zboża się nie zebrało i nie było czasami mąki na chleb, bo nie było zboża i tak się naddawało, to grzybkiem, to jagódką - mówiła w "Źródełku" Maria Bienias.
Z kolei razem z dziećmi z Koniakowa pod czujnym okiem Józefa Brody poznaliśmy róg, flet pasterski i drumlę. Usłyszelismy też piosenki o różnych upartych zwierzętach, dowiedzielismy się dlaczego Warszawa może być wsią, a Paula Kinaszewska zdradziła nam przygodę, w której udział brała koza, wilki i gospodarz.
Zapraszamy do odsłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: Źródełko
Prowadziła: Hanna Szczęśniak
Goście: Maria Bienias, Józef Broda, Paula
Data emisji: 16.06.2019
Godzina emisji: 11.00
gs