Polskie Radio Dzieciom

Nakręceni na zdrowe jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2011 12:03
Według lekarzy i dietetyków, prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być wprowadzane od najmłodszych lat w domu i w szkole.
Audio
  • Barbara Lewicka - Kłoszewska - o żywności ekologicznej - IAR
  • Fabuła zwycięskiego filmu - IAR
  • Doktor Danuta Gajewska z Polskiego Towarzystwa Dietetyki o żywieniu dzieci
Nakręceni na zdrowe jedzenie
Foto: Glow Images/East News

Jedna trzecia Polaków ma nadwagę, która prowadzi do wielu groźnych schorzeń.

Kilkanaście zespołów młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej, odebrało w Warszawie nagrody w konkursie "Nakręć się na zdrowie". Konkurs promujący zdrowe odżywianie i żywność ekologiczną polegał na nakręceniu krótkiego filmu na ten temat.

Jego organizatorem jest Fundacja Banku Ochrony Środowiska. Barbara Lewicka - Kłoszewska - wiceprezes zarządu Fundacji podkreśliła, że żywność ekologiczna jest zdrowa, a jej produkcja - przyjazna środowisku bo nie wyjaławia gleby.

Jedną z głównych nagród zdobyła grupa uczniów Liceum Ogólnokształcącego z Łodzi.

Doktor Danuta Gajewska z Polskiego Towarzystwa Dietetyki zaznacza, że dzieci i młodzież nie powinny jeść słodkich i słonych przekąsek, które często można kupić w sklepikach szkolnych.

Konkurs był organizowany pod patronatem resortów: zdrowia, edukacji i rolnictwa.

(pj)

Zobacz także