Ferie tuż-tuż, a zima nas nie rozpieszcza. Na szczęście są miejsca, gdzie można spędzić czas, nie nudząc się ani trochę. Wszystkie je łączą dwa elementy - stworzone zostały przez pasjonatów, a jednocześnie bawią i uczą. Podejście do tematu w tych placówkach zawsze jest nieoczywiste - w Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek odbyć można warsztaty z pieczenia chleba i poznać działanie urządzeń piekarniczych z różnych epok. Są tu także eksponaty ujmujące temat żywności w bardzo poważnym sensie, jak fotografia najdłuższej na świecie kolejki po chleb. - Widzimy 15 tysięcy jeńców czekających na chleb w obozie. Straszne zdjęcie, jeśli wie się, dlaczego ta wijąca rzeka ludzi na nim jest - podkreśla podróżnik Krzysztof Kobus.
Z kolei w Muzeum Mydła i Historii Brudu czas upływa niepostrzeżenie, tutaj historię poznajemy przez anegdoty i... dotykanie. - Wchodząc, widzimy piękną wystawę jak w cukierni, po czym okazuje się, że to nie kawałek tortu, a mydło. Wędrówka po tym muzeum otwiera oczy - opowiada gość Jedynki.
Fragment ekspozycji w Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy. W jedynym tego rodzaju muzeum w Europie można zobaczyć średniowieczną łaźnię, wejść do drewnianej balii lub poczuć się jak w XIX–wiecznym pokoju kąpielowym. Każdy zwiedzający może też własnoręcznie wykonać kolorowe mydełko podczas warsztatów z wyrabiania mydła. Fot. PAP/Tytus Żmijewski
O kolekcjach dla fanów Roberta Kubicy czy agenta Bonda, odbudowanym murze berlińskim, interaktywnych modelach i ciekawostkach, jakie znajdziemy w Centrum Edukacji i Rozrywki Park Makiet Mikroskala w Koninie, opowiadał gość Jedynki.
***
Tytuł audycji: Sobota z Radiową Jedynką
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: Krzysztof Kobus, podróżnik, fotograf, współautor portalu Mały Podróżnik
Data emisji: 10.01.2015
Godzina emisji: 9.30
(asz/jp)