Nauka

ŚRODOWISKO: Mięso... ociepla klimat

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2007 20:49
Produkcja wołowiny jest zabójcza dla klimatu

 

Kilogram wołowiny jest odpowiedzialny za emisję takiej ilości dwutlenku węgla, jaką wydziela samochód podczas trzygodzinnej jazdy. Do takich wniosków doszli japońscy naukowcy z Narodowego Instytutu Badawczego Hodowli Zwierząt i Łąkarstwa w Tsukubie. Szacowali wpływ hodowli bydła na środowisko, a konkretnie produkcji mięsa i wykonali szereg ciekawych rachunków. O tym, że metan wytwarzany w przewodach pokarmowych krów ma niebagatelny wpływ na klimat już od dawna wiedziano, a teraz wzięto dokładnie pod uwagę jeszcze inne, dodatkowe dane, takie jak np. transport czy zużycie energii niezbędnej do prowadzenia hodowli. Po przeliczeniu wszystkiego na CO2 okazało się, że kilo wołowiny wprowadza do środowiska 36,4 kg tego groźnego gazu cieplarnianego, a energia potrzebna do wyprodukowania tej ilości mięsa wystarczyłaby 100-watowej żarówce do świecenia przez 20 dni. Szwedzi, którzy zajmowali się podobnym tematem w 2003 r wykazali, że mięso z hodowli ekologicznych, gdzie krowy żywią się po prostu trawą a nie koncentratami paszowymi, jest o 85% bardziej energooszczędne.

 

 

Źródło: New Scientist


 

Czytaj także

Ekolodzy odpuścili. Zgoda na Gazociąg Północny

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2010 12:58
Niemieckie organizacje ekologiczne wycofały skargę na decyzję o pozwoleniu na budowę Gazociągu Północnego po dnie Bałtyku - poinformował w piątek Związek na rzecz Środowiska i Ochrony Przyrody (BUND).
rozwiń zwiń