Nauka

Kuchenna nanoinżynieria

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2007 09:09
Ciemne przedmioty pochłaniają więcej promieniowania - aż dziw, że zjawisko to nie zostało wykorzystane dotąd w kuchni.

Latem, gdy słońce mocno świeci, zakładamy jasne ubrania – i nie ma w tym nic dziwnego. Fakt, że jasne powierzchnie lepiej odbijają promieniowanie elektromagnetyczne niż czarne, znany jest fizyce od dawna. Aż dziw bierze, że dopiero ostatnio postanowiono wykorzystać ten fakt... w kuchni i „zaczernić” aluminiowe folie do opiekania.

Zwykła folia aluminiowa jest koloru srebrnego – kolor taki odbija większość padającego nań promieniowania (posiada duży współczynnik refleksji; należy też zaznaczyć, że „ciepło” jest w istocie promieniowaniem elektromagnetycznym). Zatem piekąc w mikrofalówce np. kurczaka owiniętego w aluminiową folię, większość energii generowanej przez urządzenie idzie „w gwizdek” - jest rozpraszana w otoczeniu zamiast podgrzewać przygotowywany produkt. Zwiększa to czas pracy i jednocześnie powyższa pobór prądu z sieci energetycznej. Zjawisko to zdawało się być do tej pory niedostrzegane przez producentów artykułów „kuchennych”.

Na ostatnich targach nanotechnologicznych we Frakfurcie nad Menem naukowcy z firmy Nano-X zaprezentowali rozwiązanie tego problemu. Receptą na skrócenie czasu pieczenia i polepszenie wydajności tego procesu okazało się pokrycie zwykłej folii nieorganicznym czarnym nanokompozytem, który zwiększa absorbcję padającego promieniowania. Materiał ten rozkłada się w temperaturze ponad 600 stopni C, zatem w trakcie pieczenia nie będą z niego uwalniane żadne substancje chemiczne, które mogłyby być niebezpieczne dla człowieka. Pokrycie jednej strony zwykłej folii zaprezentowanym nanokompozytem zmniejsza o 30% czas potrzebny na pieczenie oraz sprawia, że produkty są bardziej chrupiące (choć to chyba kwestia subiektywnej oceny).

Materiał ten może być naniesiony na folię poprzez napylenie lub wałkiem (niemal w „malarski” sposób). Prostota i duża skuteczność zaowocowały już wprowadzeniem do szerokiej  sprzedaży takich właśnie „zaczernionych” folii. Na podobnej zasadzie produkowane są już także  podkładki do grillowania czy opiekania. Nanoinżynieria i jej innowacyjność powoli wychodzi z laboratoriów i wdziera się w naszą codzienność. I bardzo dobrze...

Marcin Perzanowski

Zobacz więcej na temat: fakt firma pieczeń
Czytaj także

W poszukiwaniu nanokondensatora

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2008 10:51
Jak najmniejszy, jak najlżejszy i jak najbardziej wydajny.
rozwiń zwiń
Czytaj także

CHEMIA: Soja na wagę złota

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2007 09:24
"Zielona chemia" pozwala bezpiecznie dla środowiska otrzymać nanocząsteczki złota
rozwiń zwiń
Czytaj także

Energia odnawialna? Czas na chomiki!

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2009 12:31
Zaskakujący pomysł inżynierów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nano-bateryjka

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2010 13:47
Naukowcy ze słynnego MIT odkryli nowy sposób wytwarzania energii. A to we współczesnej nauce niezwykle rzadkie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nanorzep - nowa nanocząsteczka

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2010 10:37
Może pomóc w walce z groźnymi chorobami serca.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Plastik jak metal

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2010 13:26
Naukowcy z MIT stworzyli tworzywo sztuczne, które przewodzi ciepło nie topiąc się.
rozwiń zwiń