Nauka

Naukowcy: picie kawy może zmniejszyć ryzyko raka wątroby

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2017 10:22
Zwiększenie codziennej dawki kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego (HCC) - wynika z badań naukowców z University of Southampton, których wnioski publikuje pismo "BMJ Open".
Kawa w odpowiednich ilościach może być elementem zdrowej diety
Kawa w odpowiednich ilościach może być elementem zdrowej dietyFoto: pixabay.com/Unsplash

Brytyjscy naukowcy przyjrzeli się danym pochodzącym z 26 badań, w których udział wzięło łącznie 2,25 mln osób.

Czytaj więcej:
nauka free 1200.jpg
Nauka w portalu PolskieRadio.pl

Jak stwierdzono - zwiększenie spożycia kawy o jedną filiżankę dziennie miało związek ze zmniejszeniem ryzyka HCC o 20 proc. Picie dwóch filiżanek więcej - o 35 proc. i tak dalej, aż do pięciu filiżanek (niewiele osób piło więcej niż pięć).

Pozytywny wpływ, choć mniejszy, miała także kawa bezkofeinowa.

- Picie kawy wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, a te badania wskazują, że ma ono także wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworu wątroby - podkreślił autor badań dr Oliver Kennedy.

- Nie sugerujemy jednak, że każdy powinien zacząć pić pięć filiżanek kawy dziennie - dodał.

Rak wątrobowokomórkowy rozwija się najczęściej u osób z marskością i niewydolnością wątroby. Rokowania są często niepomyślne. Szacuje się, że do 2030 roku liczba zachorowań diagnozowanych rocznie wzrośnie o ok. 50 proc.

Zwiększone spożycie kawy, jak wykazały już wcześniejsze badania, może chronić także przed marskością wątroby. Ma to związek m.in. z zawartymi w kawie przeciwutleniaczami oraz jej właściwościami przeciwzapalnymi.

PAP - Nauka w Polsce, kk

Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie kawa