Nauka

Brokułom mówimy nie!

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2010 12:20
Dzieci się ucieszą. Jedzenie warzyw i owoców wcale nie chroni przed rakiem.

Jedzenie warzyw i owoców tylko w niewielkim stopniu chroni przed rakiem - twierdzą amerykańscy naukowcy. Nowe wnioski w tej sprawie wyciąnięto na podstawie badań z udziałem pół miliona Europejczyków.

Dwadzieścia lat temu Światowa Organizacja Zdrowia promowała zasadę „pięć razy dziennie". Spożywane w ten sposób warzywa i owoce miały chronić przed nowotworami i innymi chorobami przewlekłymi. Badania ekspertów z prestiżowej uczelni medycznej Mount Sinai w Nowym Jorku obalają jednak tę teorię.

Statystyki wykazały, że dieta uchroniła przed rakiem maksymalnie dwa i pół procent badanych. Niezależni eksperci przypominają jednak, że lepiej jest jeść dużo świeżych warzyw i owoców niż żywność wysoko przetworzoną, tłuszcze czy czerwone mięso.

Zrówonoważona dieta, a także ćwiczenia fizyczne chronią bowiem przed otyłością, która sama w sobie przyczynia się do rozwoju nowotworów.

Amerykańskie badania publikuje Gazeta Krajowego Instytutu Przeciwrakowego (Journal of the National Cancer Institute).

Czytaj także

Jesteśmy w ogonie Europy: źle leczymy raka

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2010 06:44
Nowotwory są drugą, po chorobach krążenia, przyczyną zgonów w naszym kraju
rozwiń zwiń
Czytaj także

Światowy Dzień Walki z Rakiem: jak zapobiegać

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2010 08:22
Eksperci przypominają, że skuteczne jest zapobieganie nowotworom, poprzez zdrowy tryb życia, ale także poprzez unikanie groźnych infekcji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Biobank dla przyszłych pokoleń

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2010 10:19
W Wielkiej Brytani rozpoczyna się najdłuższy w historii program badań zdrowia obywateli. Będzie trwał 30 lat.
rozwiń zwiń