Nauka

Niedługo nie zjemy ryżu

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2010 11:00
Zmiany klimatyczne szkodzą uprawom ryżu w wielu częściach Azji.

Takiego zdania są amerykańscy naukowcy; ich zdaniem globalne ocieplenie może na dłuższą metę doprowadzić do wzrostu cen żywności.

Eksperci przebadali 227 upraw ryżu w Tajlandii, Wietnamie, Indiach i Chinach. W niektórych miejscach w ciągu ostatniego ćwierćwiecza wydajność spadła o 10 do 20 procent. Nie wiadomo dlaczego tak się dzieje; być może podczas cieplejszych nocy rośliny intensywniej oddychają żużywając więcej energii. Ryż jest podstawą wyżywienia trzech miliardów ludzi, naukowcy obawiają się, że im mniej będzie ryżu tym wyższe będą ceny żywności. Niedawne badania wskazują, że pod koniec wieku połowa ludzkości może stanąć w obliczu głodu ze względu na zmiany klimatyczne. Wyniki amerykańskich testów publikuje pismo Amerykańskiej Akademii Nauk (PNAS).

Czytaj także

Ryż nadziei

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2009 12:53
Nowa odmiana ryżu może uratować przed głodem miliony ludzi.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Indie po raz pierwszy od 20 lat nie mają ryżu

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2009 06:59
To efekt złych zbiorów w okresie letnim, spowodowanych zarówno przez suszę, jak i lokalne powodzie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Susza spowoduje ogromne straty w uprawach ryżu

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2010 07:50
Najgorsza od blisko dwóch dekad susza może spowodować znaczne straty w uprawach ryżu w Tajlandii. Kraj ten jest największym na świecie eksporterem tego zboża.
rozwiń zwiń