Nauka

Gorzka czekolada na serce

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2010 12:00
Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych słodyczy pomaga obniżyć ryzyko chorób serca.

Wynika to z badań opublikowanych w piśmie "Archives of Internal Medicine". 

Badania przeprowadzono wśród kobiet powyżej 70. roku życia. Wykazały one, że panie, które jadły czekoladę przynajmniej raz w tygodniu były o 35 proc. mniej narażone na zgon lub hospitalizację z powodu choroby niedokrwiennej serca, a także aż o 60 proc. mniej narażone na niewydolność serca w ciągu kolejnych 10 lat. Korzystny wpływ był zauważalny już przy niewielkiej ilości spożywanej czekolady – zauważa dr Joshua Lewis ze Szpitala Sir Charlesa Gairdnera w Australii. - Otrzegamy jednak przed regularnym konsumowaniem produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Nasze wyniki są związane raczej z umiarkowanym niż częstym spożywaniem czekolady – mówi.

Wraz ze swoim zespołem Lewis zebrał dane na temat spożycia czekolady wśród 1216 starszych kobiet. Około połowa z nich jadła mniej niż jedną porcję czekolady tygodniowo (równowartość kubka gorącego kakao). W tej grupie prawie 90 proc. kobiet w ciągu 10 lat trwania obserwacji było hospitalizowanych lub zmarło z powodu chorób serca, a 35 proc. z powodu niewydolności serca. Wśród kobiet, które jadły czekoladę częściej niż raz w tygodniu było to odpowiednio 65 i 18 proc.

Inne badania wykazały, że produkty zawierające flawonoidy (związki pełniące funkcję przeciwutleniaczy), jak m.in. gorzka czekolada, jabłka i czerwone wino, mogą chronić kobiety po menopauzie przed chorobami serca i epizodami sercowo-naczyniowymi.

Naukowcy podkreślają jednak, że o korzyściach dla zdrowia można mówić jedynie wtedy, gdy czekolada spożywana jest w rozsądnych ilościach i kiedy zastepuje inne słodycze.

 (ew)

Czytaj także

Słodkie wyrzuty sumienia

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2010 06:38
Słodycze są naszymi ulubionymi pocieszycielami. Wspieramy się nimi, gdy czujemy się samotni, niekochani. W efekcie nie tylko tyjemy, ale i napędzamy swój smutek.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Paryski salon czekolady

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2010 16:58
Od kilkunastu lat w Paryżu odbywa się słynny salon czekolady. W tym roku o tytuł mistrza cukierniczego walczy na nim były przewodnik turystyczny z Kanady.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gorzka czekolada na zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2010 06:30
Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych słodkich przekąsek pomaga obniżyć ryzyko chorób serca.
rozwiń zwiń