Nauka

Kawoszki rzadziej przechodzą udar mózgu

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2011 08:00
Kobiety, które wypijają filiżankę kawy dziennie, rzadziej przechodzą udar mózgu niż panie spożywające jej mniej lub wcale.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: sxc.hu

Informuje o tym poświęcone udarom pismo "Stroke". Naukowcy od lat badają wpływ kawy na zdrowie. Dotychczasowe badania nie dały jednoznacznej odpowiedzi na to, czy napój ten zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Szwedzcy naukowcy przeanalizowali dane zebrane w grupie ponad 34 tys. kobiet w wieku 49-83 lata. Były one uczestniczkami długoterminowego badania nad związkami diety i stylu życia z różnymi schorzeniami. Na początku projektu żadna nie cierpiała na chorobę układu krążenia czy nowotwór złośliwy. Dzienne spożycie kawy w momencie włączenia do badania oceniano na podstawie kwestionariuszy dotyczących pokarmów i napojów.

Stan zdrowia pań śledzono średnio ponad 10 lat. W okresie badań stwierdzono 1.680 udarów mózgu, w tym 1.310 niedokrwiennych (spowodowanych zablokowaniem tętnicy doprowadzającej krew do mózgu), 154 krwotoczne (spowodowane pęknięciem naczynia i krwotokiem), 79 krwotoków podpajęczynówkowych (krwawienie do przestrzeni między pajęczynówką a oponą miękką mózgu) oraz 137 udarów o niesprecyzowanej etiologii.

Po uwzględnieniu znanych czynników ryzyka udaru mózgu - jak palenie papierosów, nadwaga lub otyłość (oceniana na podstawie wskaźnika masy ciała), cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy nadużywanie alkoholu - naukowcy wyliczyli, że kobiety spożywające minimum jedną filiżankę kawy dziennie miały wyraźnie zmniejszone ryzyko udaru mózgu w porównaniu z tymi, które wypijały jej mniej. Spadek ryzyka wahał się między 22 a 25 proc. i dotyczył zwłaszcza udaru niedokrwiennego oraz krwotoku podpajęczynówkowego.

Najnowsze badania nie stanowią jednak dowodu na to, że picie kawy obniża ryzyko udaru mózgu - komentuje główna autorka pracy, dr Susanna Larsson z Karolinska Institutet w Sztokholmie. Wyniki analizy powinny jednak uspokoić miłośniczki kawy, które obawiają się jej negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy.

- Niektóre panie unikają picia kawy, bo uważają że jest niezdrowa. W rzeczywistości, coraz więcej badań naukowych wskazuje, że spożywanie jej w umiarkowanych ilościach ma związek z mniejszym ryzykiem niektórych schorzeń, jak cukrzyca, rak wątroby czy udar mózgu - tłumaczy badaczka. Żadne z badań nie dostarczyło jednak przekonujących dowodów na to, że kawa szkodzi sercu.

- Kawa jest jednym z najpopularniejszych na świecie napojów, dlatego nawet niewielki wpływ jej składników na zdrowie może mieć ogromne konsekwencje społeczne - komentuje dr Larsson. Jak spekuluje, kawa może zmniejszać ryzyko udaru, gdyż jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, przez co może łagodzić umiarkowane stany zapalne w organizmie i chronić tkanki przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników. Poza tym, z badań wynika, że jej składniki poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę, a przez to usprawniają metabolizm glukozy i zmniejszają ryzyko cukrzycy, która jest znanym czynnikiem ryzyka udaru.

Naukowcy podkreślają zarazem, że najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka niedokrwiennego udaru mózgu, który stanowi ok. 85-90 proc. wszystkich przypadków udaru, jest niepalenie, kontrolowanie ciśnienia krwi oraz utrzymywanie prawidłowej masy ciała.

(ew/pap)

Czytaj także

Pomóc chorym po udarze mózgu

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2010 08:31
NFZ nie refunduje zabiegów rehabilitacji po udarze mózgu. A są to niewielkie pieniądze.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Uratować neurony po udarze

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2010 09:07
Jest szansa na nową terapię dla chorych po udarze mózgu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sława: skutki uboczne

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2011 16:20
Na co chorują gwiazdy Hollywood? Głównie na udary i zawały mózgu - twierdzi autorka badań, dr Hannah Smith z UCLA.
rozwiń zwiń