Nauka

Skórka z jabłek wyleczy jelita

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2011 11:00
Spożywanie polifenoli zawartych w skórce jabłka hamuje aktywność komórek odporności, które biorą udział w rozwoju choroby zapalnej jelit – wynika z pracy, którą publikuje specjalistyczne pismo “Journal of Leukocyte Biology”.

U myszy, które otrzymywały dawkę tych związków, udało się złagodzić zapalenie jelit o podłożu autoagresywnym. Jak oceniają autorzy pracy, odkrycie to może doprowadzić do stworzenia nowych metod leczenia pacjentów z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna oraz rak jelita grubego, który ma związek ze stanem zapalnym.

Dotychczasowe badania wskazywały, że polifenole z różnych roślin modulują czynność układu odporności i mają działanie przeciwzapalne.
Jak podkreśla dr David W. Pascual z Montana State University w Bozeman (USA), wielu pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit stosuje suplementy dietetyczne z polifenolami, jako uzupełnienie konwencjonalnych terapii. Nie ma jednak wystarczająco dobrych dowodów naukowych, które uzasadniałyby takie postępowanie.

Naukowiec razem ze swoimi kolegami prowadził badania na myszach, u których zapalenie jelit próbowano wywołać chemicznie przy pomocy soli sodowej dekstranu sodu. Jednej grupie zwierząt podawano codziennie drogą doustną placebo, a drugiej – dawkę polifenoli ze skórki jabłka. Związki te są zaliczane do przeciwutleniaczy w związku z ich zdolnością do neutralizacji wolnych rodników.

Okazało się, że dzięki polifenolom z jabłek gryzonie były chronione przed chorobą zapalną jelit. Podawanie tych substancji tłumiło produkcję tzw. cytokin prozapalnych (tj. związków produkowanych przez komórki odporności i stymulujących procesy zapalne), w tym interleukiny 6 i czynnika nekrozy nowotworów alfa (TNF-?). Co więcej, myszy otrzymujące polifenole miały w jelitach mniej aktywnych limfocytów T, które pośredniczą w rozwoju zapalenia.

- Nasze wyniki wskazują, że naturalne składniki skórki jabłek mogą hamować stany zapalne w jelitach poprzez blokowanie limfocytów T i w ten sposób zmniejszać podatność na choroby autoagresywne – komentuje dr Pascual. Jabłek w diecie nigdy nie za wiele!

(ew/pap)

Czytaj także

Wróżą z jelit o ewolucji

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2010 12:20
W jelitach zapisana jest historia naszej ewolucji – uważają uczeni z Yale University w USA.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak żyć bez jelit

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 07:00
40 tys. Polaków żyje ze stomią. Jak przekonują specjaliści, dzięki tej metodzie można nie tylko ocalić życie, lecz także powrócić do zdrowia i codziennego funkcjonowania.
rozwiń zwiń