Nauka

Szampan może poprawiać pamięć

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2013 00:56
Badacze z University of Reading maja dobre wieści. Fenolowe składniki szampana mogą poprawiać pamięć przestrzenną.
Szampan może poprawiać pamięć
Foto: Glow Images/East News
Szampan może poprawiać pamięć 
Badacze z University of Reading maja dobre wieści. Fenolowe składniki szampana mogą poprawiać pamięć przestrzenną. 
Składniki te wpływają na hipokamp i korę mózgu. Zmieniają na korzyść liczbę protein, które wspomagają proces zapamiętywania i przechowywania informacji. Proteiny te mogą zanikać wraz z wiekiem. Szampan spowalnia taki proces. 
Szampan zawiera stosunkowo dużo związków fenolowych, także w porównaniu z białym winem. - Nasze wyniki pokazują, że umiarkowana konsumpcja szampana może zwiększać potencjał kognitywny człowieka, na przykład jego pamięć - mówi prof. Jeremy Spencer z University of Reading. 
- Podobne obserwacje poczyniono wcześniej w odniesieniu do czerwonego wina, chociaż tam chodziło o działanie flawonoidów. Szampan ich nie zawiera , ale także jest w stanie wpływać na działanie mózgu - dodaje dr David Vauzour, który uczestniczył w badaniach. - Zachęcamy do umiarkowanego spożycia alkoholu. Najlepsze wyniki uzyskiwano przy jednym-dwóch kieliszkach tygodniowo.
Z kolei wcześniejsze badania naukowców z University of Reading wskazały, że dwa kieliszki szamana dziennie mają dobry wpływ na krążenie oraz zmniejszają ryzyko zawału. 

Składniki te wpływają na hipokamp i korę mózgu. Zmieniają na korzyść liczbę protein, które wspomagają proces zapamiętywania i przechowywania informacji. Proteiny te mogą zanikać wraz z wiekiem. Szampan spowalnia taki proces. 
Szampan zawiera stosunkowo dużo związków fenolowych, także w porównaniu z białym winem. - Nasze wyniki pokazują, że umiarkowana konsumpcja szampana może zwiększać potencjał kognitywny człowieka, na przykład jego pamięć - mówi prof. Jeremy Spencer z University of Reading. 

- Podobne obserwacje poczyniono wcześniej w odniesieniu do czerwonego wina, chociaż tam chodziło o działanie flawonoidów. Szampan ich nie zawiera, ale także jest w stanie wpływać na działanie mózgu - dodaje dr David Vauzour, który uczestniczył w badaniach. - Zachęcamy do umiarkowanego spożycia alkoholu. Najlepsze wyniki uzyskiwano przy jednym-dwóch kieliszkach tygodniowo.

Z kolei wcześniejsze badania naukowców z University of Reading wskazały, że dwa kieliszki szampana dziennie mają dobry wpływ na krążenie oraz zmniejszają ryzyko zawału. 

(ew/MedicalXpress)

Zobacz więcej na temat: biologia medycyna NAUKA
Czytaj także

Panowie najpiękniejsi z 10-dniową brodą

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2013 01:10
Według ostatnich badań, panowie najprzystojniej wyglądają z 10-dniowym zarostem. Najmniej atrakcyjnie - z 5-dniowym lub ogoleni na gładko.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szczepionka na uzależnienie od heroiny skuteczna!

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2013 15:50
Preparat zadziałał u gryzoni. Teraz będzie badany na ludziach. Czy to przełom w terapii uzależnień?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Naukowcy alarmują: otyłość szkodliwa dla mózgu

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2013 16:13
Najnowsze badania wskazują, że zrzucenie zbędnych kilogramów poprawia działanie umysłu. Jednak ludzie na całym świecie tyją, co powoduje wiele zagrożeń.
rozwiń zwiń