Nauka

Sok pomarańczowy zapobiega rakowi. Ale bez przesady

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2013 17:00
Badania wskazują, że bogaty w witaminę C sok z pomarańczy wspomaga zapobieganie i leczenie wielu postaci raka. W zbyt dużych ilościach może wykazywać być toksyczny.
 Sok pomarańczowy zapobiega rakowi. Ale bez przesady
Foto: sxc.hu/cc.

 

Sok pomarańczowy zapobiega rakowi. Ale bez przeady
Badania wskazują, że bogaty w witaminę C sok z pomarańczy wspomaga zapobieganie i leczenie wielu postaci raka. W zbyt dużych ilościach może wykazywać być toksyczny.
Jak wynika z analiz publikowanych na łamach magazynu "Nutrition and Cancer", zawarta w soku witamina C i antyutleniacze (głównie flawonoidy) mogą również pomagać w walce z otyłością.
Jak wykazali naukowcy z Brazylii, autorzy artykułu, napój z popularnych cytrusów ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wspomaga proces przyswajania leków. Z kolei wcześniejsze badania mówiły o dobroczynnych skutkach jeśli chodzi o zapobieganiu rozwojowi białaczki u dzieci. Ma także działanie chemoprewencyjne w przypadku raka sutka, wątroby i jelita grubego.
- Biologiczne efekty soku wynikają głównie ze składu napoju, ten zaś zależy także od warunków, w jakich dojrzewał owoc (klima, gleba, sposób dojrzewania pomarańczy) - mówią badacze. - Działanie soku zmniejsza też wyraźnie dodatek cukru czy przechowywanie w temperaturze powyżej 20 stopni.
Jednak naukowcy podkreślają, że zbyt duże ilości spożycia soku pomarańczowego mogą być niekorzystne dla zdrowia.
Na szkodliwe działanie soku narażone są w szczególności dzieci, osoby z nadciśnieniem, diabetycy oraz pacjenci z upośledzoną czynnością nerek.

Jak wynika z analiz publikowanych na łamach magazynu "Nutrition and Cancer", zawarta w soku witamina C i antyutleniacze (głównie flawonoidy) mogą również pomagać w walce z otyłością.

Jak wykazali naukowcy z Brazylii, autorzy artykułu, napój z popularnych cytrusów ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wspomaga proces przyswajania leków. Z kolei wcześniejsze badania mówiły o dobroczynnych skutkach jeśli chodzi o zapobieganiu rozwojowi białaczki u dzieci. Ma także działanie chemoprewencyjne w przypadku raka sutka, wątroby i jelita grubego.

- Biologiczne efekty soku wynikają głównie ze składu napoju, ten zaś zależy także od warunków, w jakich dojrzewał owoc (klima, gleba, sposób dojrzewania pomarańczy) - mówią badacze. - Działanie soku zmniejsza też wyraźnie dodatek cukru czy przechowywanie w temperaturze powyżej 20 stopni - dodają.

Jednak naukowcy podkreślają, że zbyt duże ilości spożycia soku pomarańczowego mogą być niekorzystne dla zdrowia.Na szkodliwe działanie soku narażone są w szczególności dzieci, osoby z nadciśnieniem, diabetycy oraz pacjenci z upośledzoną czynnością nerek.

(ew/PAP/RedOrbit)

Zobacz więcej na temat: medycyna NAUKA