Nauka

TECHNIKA: Wirtualny „termometr” dla chili

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2007 08:38
Komputer umie ocenić ostrość przyprawowych papryczek

 

Ostra... ogień... piekło...! Tak – subiektywnie –można oceniać ostrość papryczki chili. Teraz jej „moc” potrafi – obiektywnie - sprawdzać komputer. Naukowcy z Baylor University w Teksasie opracowali matematyczny model komputerowy do szacowania pikantności miąższu chili. Wiadomo, że jego ostrość zależy od zawartości związków chemicznych z grupy kapsaicynoidów, a konkretnie od proporcji między kapsaicyną a dihydrokapsaicyną. Stosowane dotąd metody chromatograficzne do analizy tych związków były niezbyt wygodne i czasochłonne, natomiast obecnie wykorzystano szybszą spektroskopię, czyli pomiar absorpcji światła przez badaną substancję. Komputerowi to wystarczy, bo rozpoznaje i odrzuca piki charakterystyczne dla nieinteresujących związków, a bada tylko to, co ważne. Oczywiście ta metoda nie jest raczej przeznaczona dla przeciętnego amatora pikantnych potraw z dodatkiem chili, ale np. dla przemysłu spożywczego oraz farmaceutycznego, bo ekstrakty z ostrej papryki są stosowane do produkcji niektórych leków.

 

 


 

 

Źródło: LiveScience 


 

Czytaj także

Żegnaj, rtęciowy termometrze!

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2008 14:30
W 2009 roku znikną tradycyjne termometry tręciowe.
rozwiń zwiń