Najczęstszym powodem przejścia na wegetarianizm jest fascynacja ekologią i zdrowym stylem życia. Świadomość, w jaki sposób ubijane są zwierzęta w rzeźni, również nie zachęca do rozkoszowania się mięsnymi daniami…
Rodzi się jednak pytanie: czy dieta wegetariańska nie szkodzi zdrowiu? Choć część dietetyków zdecydowanie ją odradza, badania wykazują, że wegetarianie nie mają problemów z cholesterolem, rzadziej chorują i mają zdrowszą cerę.
– Gdy nie jemy mięsa, mogą powstawać niedobory żelaza – przyznaje w "Sygnałach Dnia" dietetyk Aneta Łańcuchowska. – Na szczęście żelazo występuje także w produktach bezmięsnych – uspokaja. By dodatkowo zwiększyć jego wchłanianie, można wzbogacić dietę o produkty z dużą zawartością witaminy C.
– Dieta wegetariańska jest bezpieczna dla zdrowia tylko wtedy, kiedy jest prawidłowo zbilansowana i urozmaicona – tłumaczy reporterce Alicji Duszy dietetyk Małgorzata Strucińska. Powinna zawierać produkty skrobiowe: ciemny ryż, makaron pełnoziarnisty, kaszę gryczaną. Nieodzowne są produkty zawierające duże ilości białka, czyli nasiona roślin strączkowych takich jak soja, soczewica, cieciorka. Do tego spora ilość warzyw.
Weganie natomiast idą o krok dalej. Nie tylko nie jedzą mięsa, ale w ogóle białka pochodzenia zwierzęcego, czyli jajek i mleka.
(Am)
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij w dźwięk "Dieta prawdziwego wegetarianina" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
"Sygnałów Dnia" można słuchać w dni powszednie od godz. 6:00.