Święta Bożego Narodzenia w Polskim Radiu

Maluch też powinien mieć swoje świąteczne menu

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2013 13:16
Zdaniem dietetyka, najwięcej kulinarnych błędów popełniamy przy dzieciach 2-3 letnich. Bo wydaje nam się, że to tacy "mali dorośli"...
Audio
  • Maluch też powinien mieć swoje świąteczne menu (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Maluch też powinien mieć swoje świąteczne menu
Foto: Brittni Gee Photography / Foter.com / CC BY

- Maluchowi półrocznemu możemy podać rybę, która została ugotowana na parze bez dodatku soli. Można ją skropić odrobiną cytryny. Należy też pamiętać, żeby ten posiłek miał odpowiednią konsystencję - mówi gość audycji Grażyny Dobroń dietetyczka Angelika Drozd.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Zdaniem Angeliki Drozd najwięcej błędów popełniamy przy dzieciach 2-3 letnich. Bo wydaje nam się, że to tacy "mali dorośli". Co mogą jeść takie maluchy? Na przykład pierogi z dodatkiem sera, wielowarzywną zupę z buraczków. Jeśli chcemy podać sałatki, to raczej bez dodatku majonezu. Musimy nauczyć się wybierać te produkty, które są wartościowe także dla nas. Grzybów nie należy podawać dzieciom nawet do siódmego  roku życia.

(mp)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak