Święta Bożego Narodzenia w Polskim Radiu

Zakwas na wigilijny barszcz bez tajemnic

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2016 16:49
Przygotowanie wigilijnego barszczu wydaje się dziecinnie proste, jednak o sukcesie decyduje kilka ważnych szczegółów. Jakich? O tym mówimy w odcinku poświęconym zakwasowi na barszcz.
Audio
  • Aleksander Baron wyjaśnia, jak przygotować zakwas na wigilijny barszcz (A nuż, widelec/ Trójka)
Do barszczu najczęściej podawane są uszka z grzybami lub z kapustą
Do barszczu najczęściej podawane są uszka z grzybami lub z kapustąFoto: avlxyz via Foter.com / CC BY-NC-SA

Podstawą do przygotowania tradycyjnego wigilijnego barszczu jest zakwas. Jego przygotowanie zależy od kilku kluczowych składników. - Potrzebujemy buraków, czosnku i wody źródlanej, która jest tu kluczowa i nie może to być kranówka. Chlor zawarty w wodzie z kranu powstrzymałby rozwój bakterii, a tego byśmy sobie nie życzyli - opowiada Aleksander Baron.

Szef kuchni przyznaje, że dalszy proces nie jest trudny, bo wystarczy jedynie rozkroić czosnek i buraki, wrzucić do słoika, a następnie zalać całość wodą. Na tym etapie można dodać przyprawy. Czy dodajemy soli? Jak możemy wyciągnąć z zakwasu najwięcej smaku i aromatu? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy ze znawcą fermentacji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Aleksander Baron (szef kuchni, znawca kiszenia i fermentacja)
Data emisji:
15.12.2016
Godzina emisji:
11.16

sm/fbi

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak