Podstawą do przygotowania tradycyjnego wigilijnego barszczu jest zakwas. Jego przygotowanie zależy od kilku kluczowych składników. - Potrzebujemy buraków, czosnku i wody źródlanej, która jest tu kluczowa i nie może to być kranówka. Chlor zawarty w wodzie z kranu powstrzymałby rozwój bakterii, a tego byśmy sobie nie życzyli - opowiada Aleksander Baron.
Szef kuchni przyznaje, że dalszy proces nie jest trudny, bo wystarczy jedynie rozkroić czosnek i buraki, wrzucić do słoika, a następnie zalać całość wodą. Na tym etapie można dodać przyprawy. Czy dodajemy soli? Jak możemy wyciągnąć z zakwasu najwięcej smaku i aromatu? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy ze znawcą fermentacji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Aleksander Baron (szef kuchni, znawca kiszenia i fermentacja)
Data emisji: 15.12.2016
Godzina emisji: 11.16
sm/fbi