Oscarowy bufet to prawdziwy konkurs kulinarnych umiejętności kucharzy. Zaglądamy do menu i sprawdzamy, co w tym roku wyląduje na talerzach gości Akademii.
Na początek podane zostaną tzw. amuse bouche, czyli mini-przekąski, pobudzające apetyt. Goście będą mieli okazję spróbować m.in. crostini, nadziewanych jaj, tostów w glazurze chipotle i popcornu na ostro.
Na przystawkę pojawią się pierożki z sosem ponzu i czarnymi truflami, tatar i mini-burgery z wołowiny wagyu w przyprawie togarashi, taco z korzenia taro w miso i wędzonymi grzybami w sosie sojowym oraz czerwone kraby królewskie.
Smakosze surowych przekąsek będą mogli sięgnąć po owoce morza serwowane na ciętym bloku lodu. Znajdzie się na nim obowiązkowo kilka rodzajów sushi ceviche z przegrzebków, czarngo czosnku, miso i ziół, jeżowce z custardem, limonką, bulionem dashi, glazurą unagi, ostrygi, szczypce kraba śnieżnego, nogi kraba królewskiego, homary i krewetki.
Oprócz tego w menu znalazły się: karmelizowany kalafior z rodzynkami, labneh i przyprawą za'atar, złote buraki z migdałowym custardem, groszek z azjatycką gruszką, oraz persymona z jamón ibérico, serem burrata i rukolą.
Warto zostawić sobie miejsce na kolejne potrawy, bo tuż po przekąskach zimnych pora na dania ciepłe. Wśród nich kucharze wymieniają zupę z korzenia słonecznika bulwiastego i fenkuła z posypką truflową, ziemniaka podawanego z kawiorem, zimową truflę z makaronem cavatappi, stek z wołowiny wagyu z brokułem spiragello w sosie ponzu, labraks z porem calçot, karczochami i fenkułem w sosie romanesco i pieprzem chili esplette, pieczoną przepiórkę i wafelek red velvet.
Pora na deser. Tu znajdą coś dla siebie nie tylko fani lukru i czekolady. Na tegorocznym afterparty podane zostaną m.in. czekoladowe Oscary, przyprawione 24-karatowym złotem, owoce yuzu, makaroniki z espresso, galaretki z hibiskusa, wyciskane z tuby lizaki truskawkowo-szampanowe, pavlova z tropikalnymi owocami - chlebowcem i pitają, czy czekoladki o smaku potrójnego espresso i chai latte.
Na specjalne zamówienie gości szef kuchni może podać również nitro cold brew z domowymi lodami, będzie też spory wybór wegańskich słodyczy.
Za kartę i organizację oscarowej kolacji odpowiada Wolfgang Puck, szef kuchni, właściciel restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin.
foodandwine.com/abcnews/ac/kul