Radio Parlament
Section01

Pierwsze czytanie projektu ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich.

migracja
migrator migrator 07.02.2011

W Sejmie odbyło się /4 lutego 2011/pierwsze czytanie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.

W Sejmie odbyło się /4 lutego 2011/pierwsze czytanie projektu ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.

W projekcie ustawy określono tryb zgłaszania nazw wyrobów winiarskich w celu objęcia ich ochroną, Projekt upraszcza także wymogi niezbędne do wykonywania działalności gospodarczej przez przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win owocowych markowych, cydrów, perry oraz miodów pitnych markowych z surowców uzyskanych z własnego gospodarstwa.  Wprowadzenie tej zmiany zwolni  przedsiębiorców z obowiązku posiadania planu zakładu, obejmującego pomieszczenia produkcyjne z zaznaczeniem linii technologicznych, dróg przemieszczania surowców i produktów gotowych, stanowisk pracy oraz pomieszczeń  magazynowych, socjalnych i sanitarnych. Ponadto nie będzie konieczne posiadanie własnego laboratorium do przeprowadzenia analiz fizykochemicznych wyrabianych i rozlewanych wyrobów. Przedsiębiorcy nie będą też musieli uzyskiwać zaświadczeń, że posiadane przez nich obiekty budowlane i urządzenia techniczne,  spełniają wymogi zawarte w przepisach przeciwpożarowych, sanitarnych i o ochronie środowiska. Ustawa zapewni zbyt sadownikom, pszczelarzom. Wpłynie na rozwój plantacji winogron.

W Polsce produkuje się od 300 do 400 min litrów wina. Projektowana stawa ma doprowadzić do przywrócenia dobrej marki polskim wyrobom. I to nie tylko miodom pitnym. Ustawa wprowadza dwa nowe markowe wina: cydr i perry. Są to wina owocowe.  Cydr będzie produkowany na bazie jabłek, perry na bazie gruszek. Poseł Maliszewski z PSL poinformował, że na świecie produkuje się ok. 1500 mln litrów cydrów. W samej Wielkiej Brytanii spożycie tego wina wynosi około 800 mln litrów.  

IAR/Danuta Zaczek/Radio Parlament

Section02
Section03
Section04