Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Aneta Hołówek 27.12.2010

Przegląd wigilijnego stołu

Zamrożony wigilijny barszcz może uratować nasz honor w noworoczny poranek.
Trzypokoleniowa tradycyjna kolacja wigilijnaTrzypokoleniowa tradycyjna kolacja wigilijna(fot. PAP/Tomasz Wojtasik)

Po świętach zostaje nam w lodówce dużo jedzenia. Grzechem jest je wyrzucić, a skonsumowanie wszystkiego mogłoby okazać się zgubne w skutkach.

- Pierogi z kapustą i grzybami możemy śmiało zamrozić i wykorzystać w taki dzień, kiedy będziemy mieli ochotę na wspomnienia z Wigilii – radzi w Jedynce Robert Sowa.

Według kulinarnego mistrza, pieczywo i skrawki ciast, będą świetną nagrodą dla ptaków, za ich wiosenne śpiewy. Niekoniecznie musimy dzielić się z ptactwem białym pieczywem, bo to można wykorzystać susząc je i mieląc na bułkę tartą.

- Wigilijne potrawy możemy również modyfikować – twierdzi Robert Sowa. – Wszystkie resztki pieczonych mięs, możemy podsmażyć, udusić i dodać do wigilijnej kapusty z grzybami - podpowiada kucharz.

Dzięki tak przygotowanym potrawom, nasz obiad wigilijno-noworoczny jest już gotowy.

(ah)

Aby wysłuchać materiału, wystarczy kliknąć "Przegląd wigilijnego stołu" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.