Nasze przygotowanie zdrowotne trzeba ściśle ukierunkować, w zależności od tego, dokąd jedziemy. - Czy to Polska, czy Europa, czy jeszcze gdzieś dalej. Bo wtedy zmienia się nie tylko klimat, ale i rodzaj pokarmów. Zasada jest prosta: najbezpieczniej jest jeść to, co przypomina naszą kuchnię – mówił w "Lecie z Radiem" doktor Dariusz Sarti.
Na południu Europy kłopotliwe może być używanie dużej ilości oliwy, a np. w Afryce czy Azji warto unikać surowych warzyw i owoców. - A wodę najlepiej pić z butelki, którą sami otworzymy – radzi lekarz. Co istotne, zasady te dotyczą nawet w ekskluzywnych hoteli. Warto też często myć ręce i zabierać ze sobą środki dezynfekujące.
A co zrobić kiedy już dopadnie nas zatrucie? Przyda się dobrze wyposażona apteczka. – Polecam zabierać leki przeciwzapalne, leki przeciw temperaturze, czy przeciwbiegunkowe. Można mieć też antybiotyk, ale tu potrzebna jest już recepta – wylicza Dariusz Sarti.
Jak działać, kiedy dopadnie nas biegunka, kiedy bezwzględnie zgłosić się do lekarza i jakich potraw na wakacjach bezwzględnie unikać? Posłuchaj całej rozmowy z ekspertem i przygotuj się do bezpiecznych wakacji.
Rozmawiał Wiesław Molak.
ei