Oczywiście woda - gazowana lub niegazowana. Ale poza tym Robert Sowa proponuje napoje na bazie owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych. - Mamy truskawki, maliny i przede wszystkim jagody - przypomina gość "Lata z Radiem". Można je zmiksować z maślanką, jogurtem lub kefirem. Oczywiście pamiętajmy, żeby jagody umyć. A to, co z nimi łączymy, powinno być również z lodówki. Wtedy mamy zwiększony efekt chłodzenia. Robert Sowa zwraca uwagę, że modne ostatnio jest przyrządzanie koktajli z dodatkiem przypraw: melon ze świeżo siekaną kolendrą, sok z limonki, świeża mięta, grubo mielony pieprz. - To są elementy, które nas orzeźwiają przy 303-stopniowych upałach - zauważa ekspert.
Robert Sowa radzi też, jak powinny wyglądać letnie śniadanie, obiad oraz kolacja. Na pewno lekkie z dużą ilością warzyw. Do łask wraca biały ser. A z mięs najlepiej ryby.
Posłuchaj nagrania całej rozmowy Roberta Sowy w Wiesławem Molakiem, w której mistrz kucharski zdradza swoje przepisy.
(ag)