Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Katarzyna Karaś 27.07.2011

"Menu prezydencji nie jest tradycyjne"

Kucharz Grzegorz Russak twierdzi, że nasz kraj wcale nie wykorzystuje swych tradycji kulinarnych przy okazji przewodnictwa w Unii Europejskiej.
Grzegorz RussakGrzegorz Russakfot. Wojciech Kusiński/PR
Posłuchaj
  • Grzegorz Russak w Sygnałach Dnia
Czytaj także

Gość "Sygnałów Dnia", były prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego,
odniósł się do menu, proponowanego przez nas podczas ponad tysiąca planowanych spotkań. W szczególności skrytykował propozycje nowoczesnych potraw, będących połączeniem produktów polskich i zagranicznych.

Znawca polskiej kuchni ocenił, że proponowane potrawy nie mają nic wspólnego z polskim dziedzictwem kulturalnym. Jego zdaniem nie będą nawet smaczne. - Nowatorskie podejście najlepsze jest w przemyśle - oświadczył gość Polskiego Radia.

Podkreślił również, że stereotypy o ciężkiej i niestrawnej polskiej kuchni są nieuzasadnione, a nasi politycy i specjaliści od spraw kulinarnych nie robią nic, aby to zmienić.

Przypomniał przyjęcia, organizowane w Domu Polonii w Pułtusku z okazji przystąpienia Polski do NATO. Serwowano wówczas właśnie tradycyjne polskie potrawy, które - wedle jego słów - cieszyły się ogromnym powodzeniem i zainteresowaniem zaproszonych polityków.

Grzegorz Russak dodał, że polskie przewodnictwo w Unii jest znakomitą okazją, by upowszechnić w Europie nasze narodowe potrawy i produkty. Jego zdaniem dobrze przygotowana i przeprowadzona akcja promocyjna mogłaby znacząco przyczynić się do rozwoju usług i eksportu, związanego z polską kuchnią.

IAR,kk