Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Martin Ruszkiewicz 07.09.2012

Lublin zmienia się w kulinarną stolicę Europy

Dobry smak nie tylko w kuchni, ale również w życiu - to przewodnia idea, rozpoczynającego się w Lublinie, Europejskiego Festiwalu Smaku. Polskie Radio jest patronem medialnym imprezy.
Lublin zmienia się w kulinarną stolicę EuropyLobo/Wikimedia Commons/CC
Posłuchaj
  • Paweł Potoroczyn, dyrektor Instytutu Adama Mickiewicza
  • Dyrektor Artystyczny Waldemar Sulisz
  • Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku
Czytaj także

- Będzie można nauczyć się robić litewskie wędliny, sery, nalewki, wina - zachwalał w Jedynce Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku. To już IV edycja imprezy. Festiwal co roku stara się pokazywać wielokulturowość i dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny. Przyciąga wyjątkowym połączeniem wydarzeń artystycznych z tradycyjną kuchnią.

Przy opracowywaniu tegorocznej idei Europejskiego Festiwalu Smaku inspirowano się hasłem "Lublin - Prowansja Wschodu". Autorem pomysłu jest Paweł Potoroczyn, dyrektor Instytutu Adama Mickiewicza, który podkreśla, jak ważnym elementem każdej kultury jest właśnie sztuka smakowania życia i celebracja jego smaków, Trzeba pamiętać, że Polska, oprócz transformacji ustrojowej, w ciągu ostatnich 20 lat przeszła również transformacje kulinarną. Dyrektor zwraca uwagę, że warto wyeksponować tak ważny element polskiej kultury jak bogata kuchnia.

Znakiem rozpoznawczym festiwalu jest także bogaty program kulturalny. Wydarzenie z udziałem wielu wybitnych kucharzy, publicystów i artystów przyciąga coraz więcej turystów z kraju i z zagranicy. W programie znalazło się aż 60 wydarzeń z dobrym smakiem, w tym między innymi koncerty muzyki bałkańskiej i ukraińskiej, wystawy i wernisaże, konkursy i warsztaty sztuki kulinarnej.

Noc z soboty na niedzielę będzie nocą restauracji; mistrzowie kuchni z siedmiu lubelskich przybytków kulinarnych przygotowywać będą najsłynniejsze dania kuchni prowansalskiej.

Kuchnia Lubelszczyzny jest zaliczana do najlepszych w kraju. Waldemar Sulisz, Dyrektor Artystyczny imprezy zapewnia, że na festiwalu nie zabraknie regionalnych, tradycyjnych potraw i smaków. Gości będą mogli spróbować takich przysmaków, jak solone rydze, duszone gęsie żołądki w ziołowych sosach, warzywne gulasze, mięsne placki, będzie także bardzo dużo ryb. Wszystko bardzo ziołowe, delikatne i smaczne

Organizatorzy szacują, że w tym roku kulinarny Lublin odwiedzi nawet 100 tysięcy osób. Festiwal potrwa do niedzieli, 9 września. Więcej informacji na temat wydarzenia można znaleźć na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl. - Otwieramy i zamykamy bardzo silnym akcentem duchowym, czyli wystawą ikon - podkreślił Sulisz w "Magazynie Sztuk Wszelakich" w Jedynce.

Polskie Radio jest patronem medialnym tegorocznego festiwalu.

IAR, mr, usc