Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 12.04.2013

Czekolada doda zdrowia i urody

Mleczna, gorzka, deserowa, z nadzieniem - znana pod milionem postaci. Uwielbiana przez dzieci, doceniana przez dorosłych. Dziś święto czekolady.
CzekoladaCzekolada sxc/hu
Posłuchaj
  • Krzysztof Horwat o tajnikach czekolady (Sygnały dnia/Jedynka)
Czytaj także

Podstawą do wytwarzania czekolady jest ziarnom kakaowe. - To są tak naprawdę pestki kakaowca, które potem się fermentuje i suszy - mówią Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewcz, którzy zajmują się robieniem czekolady. Potem trzeba łupinkę oddzielić od ziarenka. W czekoladzie powinno być 70 procent ziarna kakaowego i 30 procent cukru trzcinowego. Do czekolady mlecznej dodaje się jeszcze mleka w proszku.
Sama tabliczka czekolady ma niespełna 200 lat, ale jako napój czekolada znana jest wśród plemion Ameryki pod trzech tysięcy lat.
Czekolada ma mnóstwo wartości odżywczych zwłaszcza ta z dużą zawartością miazgi kakaowej. Poprawia samopoczucie, przyspiesza wydzielanie endorfin, jest źródłem magnezu, selenu i cynku, a także zawiera lecytynę, która poprawia pamięć.

Miazgę kakaową stosuje się do robienia maseczek kosmetycznych. Amerykańscy naukowcy zauważyli też, że jedzenie czekolady sprzyja chudnięciu.
Tajniki czekolady zgłębił Krzysztof Horwat.
(ag)