Gość audycji "Pigułka na zdrowie" zwróciła uwagę, że ważne w naszej diecie są warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, chudy nabiał, zdrowe tłuszcze roślinne (orzechy, pestki, oliwki, awokado).
Jeśli chodzi o mięso, należy wystrzegać się wysokoprzetworzonego mięsa czerwonego, szczególnie wieprzowiny. Unikać wędlin, parówek, gotowych dań mięsnych. Czerwone mięso można zastąpić rybami, roślinami strączkowymi.
Dania warto przyprawiać, bo przyprawy - takie, jak np. kurkuma - mają działanie przeciwzapalne. Nie wolno też zapomnieć o płynach. Samej wody najlepiej wypijać ok. 1,5 litra dziennie, może to być woda gazowana, jeśli nie mamy problemów z żołądkiem.
Jak ustawić rytm posiłków? Jak usmażyć dobrą rybę? W jakich produktach znajdziemy kwasy Omega 3? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
***
Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 9.12.2017
Godzina emisji: 13.50
kk